CORE Architecture Plants A Tropical Garden In This Energy-Efficient Office Building

India based studio CORE Architecture was commissioned to develop a headquarters for local company EBIL and set an energy-efficient building, which would combine the high-end technological part of the project with an architectural vision highlighting the green design. To meet these requirements and, at the same time, think of the users of the building — the employees — CORE has proposed a raw concrete structure as a base for an internal lush tropical garden.

“We believe that only designing for energy efficiency is not enough,” explains the CORE team. “How does one ensure that the users adapt to the design? here we experimented with the psychology of the users.’ the elevator shaft is taken far from the work areas and the access travels through senior management works spaces — this discourages the users to use the elevator and instead, prefer the tropical hillock connecting all the spaces.

The building is divided functionally into two parts — both of them are roughly oriented east-west, with long façades exposed on the north and south sides. The east and west sides are left with very small or no openings, so as to block the horizontal sun in the morning and evening. All the light necessary for office working is derived from the north and south faces which completely open out and can, during the summer, derive only diffused light.

The wedge-shaped space between the two buildings is conceptualized as a valley between two rock outcrops — a hillock teeming with life and greenery. this also adds freshness to the spaces, creates a microclimate, and reduces the ambient temperature in the building. Also this central space is interspersed with common activities, like the gymnasium and the meeting room, to create a dynamic space instead of a mere visual spectacle.

https://www.designboom.com/architecture/core-architecture-tropical-garden-concrete-hillock-energy-efficient-building-india-07-30-2018/